Kan ik deelnemen?

Aan elke procedure (zowel versneld als regulier) zijn bepaalde voorwaarden verbonden die bepalen of je al dan niet kan deelnemen aan de selectie. De voorwaarden voor elke procedure staan steeds duidelijk op de vacature vermeld.

Aanwerving (versneld of regulier) (zowel voor externe als interne medewerkers)

De aanwervingsvoorwaarden bepalen of je al dan niet in aanwerving kan deelnemen aan een selectieprocedure.

Er bestaan 2 soorten aanwervingsvoorwaarden, de algemene aanwervingsvoorwaarden en de bijzondere aanwervingsvoorwaarden.

Algemene aanwervingsvoorwaarden

We volgen strikt de algemene aanwervingsvoorwaarden die zijn vermeld in het Belgisch staatsblad. Voor de functies in de basisgraden van niveau A, B en C, dien je te voldoen aan de diplomavereiste die geldt voor het niveau waarin de functie gesitueerd is.

  • Niveau A: master diploma
  • Niveau B: bachelor diploma
  • Niveau C: secundair diploma
  • Niveau D en E: geen diplomavereisten
  • Voor gelijkstellingen e.d.: zie Belgisch Staatsblad

Bijzondere aanwervingsvoorwaarden

  • Naast de algemene aanwervingsvoorwaarden bestaan er voor sommige functies ook bijzondere aanwervingsvoorwaarden. Indien er bijzondere aanwervingsvoorwaarden zijn, moeten deze heel strikt gevolgd worden. Soms ligt dit wettelijk vast in een hogere reglementering (vb. om als kinderbegeleider te werken dien je te voldoen aan de kwalificatievereisten van K&G, een maatschappelijk werker dient eveneens aan de wettelijke bepalingen te voldoen). We vermelden dit duidelijk in het vacaturebericht.
  • Soms is als bijzondere aanwervingsvoorwaarde, naast het diploma, ook een aantal jaar relevante ervaring vereist. Dit is meestal het geval voor leidinggevende functies.
  • Bij interne medewerkers geldt alle interne ervaring, ongeacht de functie, steeds als relevante ervaring. We willen zo de doorgroeimogelijkheden bevorderen.

Capacitaire proef

  • Omdat we het belangrijk vinden dat selectieprocedures voor iedereen zo toegankelijk mogelijk zijn en zo weinig mogelijk deelnemers uitsluiten, kunnen we in uitzonderlijke gevallen afwijken van een diplomavereiste (en enkel indien de diplomavereiste niet is vastgelegd in een hogere reglementering of in bijzondere aanwervingsvoorwaarden). Dit wordt steeds duidelijk in de vacaturetekst vermeld indien dit van toepassing is.
  • Het al dan niet in het bezit zijn van een diploma is immers niet per definitie een voorspellende factor voor het succesvol vervullen van een functie. We vinden het belangrijk om naast het diploma ook aandacht te hebben voor andere factoren zoals ervaring en competenties. Mensen die niet in het bezit zijn van het vereiste diploma kunnen immers ook door ervaring en zelfontwikkeling op een bepaald niveau functioneren. Dit gaan we na d.m.v. een capacitaire proef. De capacitaire proef beoordeelt of je op het verwachte niveau voor de functie functioneert. Indien je slaagt voor de capacitaire proef kan je verder deelnemen aan de selectieprocedure en doorloop je dezelfde procedure als iemand die beschikt over het gevraagde diploma.
  • Als je slaagt voor de capacitaire proef voor een bepaald niveau, blijft dit resultaat 2 jaar geldig. 

Bevordering / promotie (regulier) (enkel voor interne medewerkers)

  • Het is mogelijk om door te groeien naar een functie met een hogere salarisschaal. Bv. van C4-C5 naar B1-B2-B3, van B1-B2-B3 naar B4-B5, van C1-C2-C3 naar A1a-A2a.
  • Aangezien alle interne procedures steeds ook via externe mobiliteit worden open verklaard tussen OCMW Brugge en haar welzijnsverenigingen, kan je ten allen tijde via deze procedure deelnemen via bevordering en interne mobiliteit voor een functie bij gelijk welke van deze organisaties.
  • In Mintus spreken we hierbij over een promotie, in het OCMW en de welzijnsverenigingen over een bevordering. De bevorderings-/promotievoorwaarden bepalen of je al dan niet kan deelnemen. Er bestaan 2 soorten bevorderingsvoorwaarden; de algemene bevorderingsvoorwaarden en de bijzondere bevorderingsvoorwaarden.
  • Een basisvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan een selectie in bevordering/promotie is dat je in dienst bent gekomen via een reguliere selectieprocedure.
  • Een bevordering of promotie staat los van de functionele loopbaan die men doorloopt binnen éénzelfde functie en bijhorende salarisschalen, dit gebeurt automatisch. Bv. van B1 naar B2 na 4 jaar en naar B3 na 18 jaar.
  • Als je bevordert/promoveert naar een functie met een hogere salarisschaal dan behoud je jouw opgebouwde geldelijke anciënniteit. Je start echter wel in de eerste salarisschaal die met deze graad verbonden is. Bv. Je zit op vandaag in een functie met een salarisschaal C1-C2-C3. Omdat je reeds 20 jaar in dienst bent, heb je de C3 verworven. Wanneer je bevordert/promoveert naar een B1-B2-B3 -functie kom je terug terecht in de eerste trap namelijk de B1 maar met behoud van je opgebouwde geldelijke anciënniteit.
    Na een bevordering/promotie kan je niet minder verdienen dan in je vorige functie. Ga je over naar een functie in een hoger niveau, dan heb je recht op een minimale verhoging van je jaarsalaris. Voor een persoonlijke loonsimulatie kan je steeds terecht bij je dossierbeheerder (of in het kader van een selectieprocedure bij de verantwoordelijke loopbaancoach).

 Algemene bevorderingsvoorwaarden

  • Binnen OCMW - Brugge en verenigingen spreken we over een bevordering.
  • Binnen Zorgvereniging Mintus spreken we niet over bevordering, maar over promotie.
  • Voor een bevordering/promotie binnen hetzelfde niveau (bijv. van B1-B2-B3 naar B4-B5) moet je minstens 1 jaar in dienst zijn.
  • Voor een bevordering, promotie naar een hoger niveau (bijv. van C1-C2-C3 naar B1-B2-B3) heb je minimum 2 jaar niveau-anciënniteit nodig, in 1 of meer lagere niveaus.

Bijzondere bevorderingsvoorwaarden

  • Soms kunnen er, omwille van hogere reglementering, ook bijzondere bevorderingswaarden opgesteld worden (zie bijzondere aanwervingsvoorwaarden). Deze worden steeds in de vacature vermeld.
  • Er kan ook relevante ervaring gevraagd worden, indien dit nodig geacht wordt voor de functie.
  • Bij interne medewerkers geldt alle interne ervaring, ongeacht de functie, steeds als relevante ervaring. We willen zo de doorgroeimogelijkheden bevorderen.

 Interne personeelsmobiliteit (regulier) (enkel voor interne medewerkers)

  • Binnen onze organisatie is er ook de mogelijkheid om via interne personeelsmobiliteit door te schuiven naar een andere functie binnen dezelfde graad Bv. van C1-C2-C3 naar C1-C2-C3. Ook hier geldt dat men door de openverklaring in externe mobiliteit steeds kan deelnemen aan vacatures van de andere welzijnsverenigingen en het OCMW. De voorwaarden voor interne personeelsmobiliteit bepalen of je al dan niet kan deelnemen in interne personeelsmobiliteit aan een selectieprocedure. Er bestaan 2 soorten voorwaarden voor interne personeelsmobiliteit, de algemene en de bijzondere voorwaarden.
  • Een basisvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan een selectie in interne personeelsmobiliteit is dat je in dienst bent gekomen via een reguliere selectieprocedure.
  • Je moet tevens minimum 1 jaar in dienst zijn en op vandaag in de graad van de functie zitten.
  • Soms kunnen er, omwille van hogere reglementering, ook bijzondere voorwaarden voor interne personeelsmobiliteit opgesteld worden (zie bijzondere aanwervingsvoorwaarden).
  • Er kan ook relevante ervaring gevraagd worden, als dit nodig geacht wordt voor de functie.
  • Bij interne medewerkers geldt alle interne ervaring, ongeacht de functie, steeds als relevante ervaring. We willen zo de doorgroeimogelijkheden bevorderen.

Mogelijkheden voor interne medewerkers

Ben je niet regulier in dienst? Dan kan je niet deelnemen aan selectieprocedures in bevordering en interne personeelsmobiliteit. Indien de selectieprocedure echter ook in aanwerving wordt georganiseerd, dan kan je wel deelnemen als je aan de aanwervingsvoorwaarden voldoet, of na het slagen voor de capacitaire proef indien dit van toepassing is.

Volgende scenario's zijn mogelijk bij interne medewerkers:

Je bent op vandaag:

 

Je hebt deelgenomen aan een selectieprocedure en wordt aangesteld in:

 

 

 

 

 

Zelfde functie

 

Andere functie

 

 

 

Tijdelijk

Vast (onbepaalde duur)

Tijdelijk

Vast (onbepaalde duur)






Niet Regulier

Tijdelijk contract

(bepaalde duur of vervangingscontract)

 

Verlenging contract

Reguliere procedure (aanwerving)

Versnelde procedure

Reguliere procedure (aanwerving)

 

Contract onbepaalde duur

(niet regulier)*

 

Niet van toepassing

Regularisering (aanwerving)

Informeer bij loopbaancoach of dossierbeheerder naar mogelijkheden**

Reguliere procedure (aanwerving)

 Regulier

Contract onbepaalde duur

Niet van toepassing

Niet van Toepassing

Informeer bij loopbaancoach of dossierbeheerder naar mogelijkheden**

Reguliere procedure (aanwerving, bevordering, interne personeelsmobiliteit)

 

Statutaire aanstelling

Niet van toepassing

Niet van Toepassing

Informeer bij loopbaancoach of dossierbeheerder naar mogelijkheden ***

Reguliere procedure (bevordering, interne personeelsmobiliteit)****

 * Je bent langer dan twee jaar in dienst via tijdelijke contract en hebt hier door een contract onbepaalde duur gekregen maar hebt nooit aan een officiële aanwervingsprocedure deelgenomen voor deze functie.

** Er zijn mogelijkheden om jouw contract onbepaalde duur te behouden om over te stappen naar een andere tijdelijke functie met een ander contract binnen onze organisatie. Wil je deelnemen aan een versnelde procedure, maar houdt de onzekerheid van het contract je tegen (vervanging, tijdelijke subsidie, onduidelijkheid m.b.t. verlenging van een bepaalde duur)? In dit geval is het mogelijk om verschillende vormen van onbetaald verlof te nemen. Op deze manier behoud je de zekerheid dat je kan terugkeren naar je huidige contract in geval je contract in de nieuwe functie niet kan verlengd worden.

*** Let op: een statutaire benoeming kan nooit meegenomen naar een tijdelijk contract. Dit gebeurt steeds via een contractuele aanstelling. Raadpleeg jouw dossierbeheerder over de mogelijke gevolgen hiervan.

**** Ben je statutair en neem je deel aan een reguliere selectieprocedure in bevordering of interne personeelsmobiliteit dan blijf je statutair. Neem je deel aan een selectieprocedure in Mintus, dan blijf/word je een statutair personeelslid van het OCMW en word je via een terbeschikkingsstellingsovereenkomst tewerkgesteld in Mintus.

Weet je niet of je aangesteld bent na een reguliere selectieprocedure? Neem dan contact op met je dossierbeheerder.

Wat als je over een buitenlands diploma beschikt?

  • Een buitenlands diploma moet als gelijkwaardig verklaard worden door NARIC. Diploma's worden enkel aanvaard indien er een gelijkwaardigheidsattest uitgereikt door NARIC kan worden voorgelegd. Voor meer informatie: https://www.naricvlaanderen.be/
  • Een diploma binnen een Benelux-land kan gelijkgesteld worden voor deelname aan een selectieprocedure maar enkel op vlak van diplomaniveau (bv. secundair, bachelor of master). Wanneer er echter bijzondere diplomavoorwaarden worden gesteld (bv. bachelor maatschappelijk werk) dan is een specifieke erkenning van NARIC vereist.
  • Als je wil deelnemen aan een selectieprocedure op het moment dat je je jouw gelijkwaardigheidsattest nog niet ontvangen hebt, dan word je toegelaten tot de selectieproef wanneer je jouw oorspronkelijke diploma samen met de aanvraag bij Naric kan voorleggen. Een aanstelling na de selectieprocedure kan pas gebeuren wanneer het effectieve gelijkwaardigheidsattest kan voorgelegd worden en wanneer dit voldoet aan de gestelde deelnemingsvoorwaarden vermeld in het vacaturebericht. Indien dit niet het geval is bij contractaanbod, kan je op dat moment niet aangesteld worden.

Wat als ik laatstejaarsstudent ben?

  • In sommige selectieprocedures worden laatstejaarsstudenten toegelaten.
  • Hiervoor dien je op het moment van jouw sollicitatie een attest toe te voegen waarin je aantoont laatstejaarsstudent te zijn.
  • Slaag je voor de selectieprocedure, dan kan je pas in dienst treden op het moment dat je jouw diploma kan voorleggen.
  • Het is dus mogelijk dat iemand die na je komt op de wervingsreserve aangesteld wordt omdat jij nog geen diploma hebt op dat moment.
  • Je blijft dan op de wervingsreserve staan tot het ogenblik dat de functie opnieuw open komt of totdat de wervingsreserve eindigt.
OCMW Brugge / Mintus gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.