Hoe kan ik me voorbereiden?

Wil je je graag voorbereiden op de verschillende onderdelen in de selectieprocedure? Dat kan!

We geven graag een aantal tips mee over hoe je dit kan doen.

  • Lees vóór je je inschrijft het vacaturebericht goed door: over welke functie gaat het, in welke dienst/locatie, wat is de tewerkstellingsbreuk, wat houdt de job concreet in, welke competenties zijn vereist? Hierbij kan de functiebeschrijving je ook meer informatie geven. Bekijk ook steeds goed over welke soort procedure het gaat en indien je voldoet aan de deelnemingsvoorwaarden.
  • Heb je voldoende antwoord op deze vragen? Neen? Neem verder contact op met de loopbaancoach en leidinggevende vermeld op het vacaturebericht om jou vragen te stellen.
  • Ben je nog steeds overtuigd? Maak jouw CV en motivatiebrief op. Een CV en motivatiebrief zijn voor de jury een eerste kennismaking met jou. Doe dit dus met de nodige zorg en afgestemd op de vacature waarvoor je solliciteert. Zie dit ook als een eerste voorbereiding voor jezelf en verwoordt jouw motivatie, relevante ervaringen en competenties voor deze functie! Vermijd algemene en vage bewoordingen en gebruik niet voor elke sollicitatie dezelfde standaarddocumenten waarin je enkel de functietitel wijzigt.
  • Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de functie. Naast het grondig doornemen van het vacaturebericht en de functiebeschrijving (die je steeds toegestuurd krijgt bij de uitnodiging voor de selectieprocedure) kan je ook op de website van de meeste diensten en verenigingen terug vinden waarvoor ze staan: wat is de visie, missie, de belangrijkste kernopdracht en op welke manier kan de openstaande functie hier volgens jou toe bijdragen? 
  • Sta stil bij jezelf en bij jouw sterke punten en werkpunten. Aan elke functie zijn een aantal relevante competenties gekoppeld. Probeer voorbeelden uit je werkverleden te zoeken die aantonen dat je over deze competenties beschikt. Als je nog geen werkervaring hebt, mag je ook steeds ervaringen uit jouw opleiding, stages, een studentenvereniging, jeugdbeweging, … gebruiken.
  • Er is steeds ruimte om jouw vragen te beantwoorden dus bereid deze voor en stel ze. Op het einde van het sollicitatiegesprek vragen we steeds of jij nog vragen hebt.
  • Probeer tijdens de bevraging van de competenties via de STAR(R )-methodiek niet in termen van 'we' te spreken. Omschrijf specifiek wat jij gedaan hebt in die bepaalde situatie.
  • Wij hechten een groot belang aan authenticiteit. Blijf dus vooral jezelf!
  • Neem gerust de tijd om even na te denken vooraleer je antwoord geeft op een vraag. Stiltes tijdens een gesprek zijn niet abnormaal.
  • Is de vraag jou niet helemaal duidelijk, vraag dan zeker om de vraag nog even te herhalen. Dit geeft jou ook nog wat extra denktijd.
  • Op overige selectieonderdelen is het, buiten het nagaan van extra informatie en de functiebeschrijving, niet mogelijk jou specifiek voor te bereiden. Zorg vooral dat je goed uitgerust bent zodat je je volledig kan focussen.

Toegankelijkheid van selectieprocedures

  • We vinden het belangrijk om de deelname aan selectieprocedures voor iedereen toegankelijk te maken. Door drempels zoveel mogelijk weg te werken, willen we iedereen de kans geven om deel te nemen. Heb je een handicap, leerstoornis of chronische ziekte, of word je geconfronteerd met een andere al dan niet tijdelijke toestand van psychische, fysieke of zintuiglijke aard die je deelname aan een selectieprocedure belemmert? Neem dan contact op met de loopbaancoach van de personeelsdienst. Mits het bezorgen van een officieel attest van je handicap, leerstoornis of ziekte kan bekeken worden of er redelijke aanpassingen mogelijk zijn. Er worden geen afzonderlijke selecties georganiseerd. Wel wordt bekeken welke 'redelijke aanpassingen' mogelijk zijn om een gelijkwaardige deelname mogelijk te maken.
  • Redelijke aanpassingen zijn faciliteiten of hulpmiddelen op maat waarvan je gebruik kan maken tijdens de selectieprocedure (vb. software bij computertesten, doventolk, meer tijd om te lezen/schrijven). Zo worden competenties op een gelijkwaardige manier gemeten. Geef zo vroeg mogelijk in de selectieprocedure aan indien je beroep wil doen op het gebruik van redelijke aanpassingen. Hierna kan samen besproken worden wat een redelijke aanpassing voor jou kan zijn of welke aanpassingen hiervoor reeds voorzien zijn.

 Zwangerschap of borstvoeding?

Ben je zwanger of geef je borstvoeding en heb je nood aan redelijke aanpassingen?
Bijvoorbeeld: Heb je een apart lokaal voor een borstvoedingspauze nodig? Neem contact op met de verantwoordelijke loopbaancoach van de selectieprocedure zodat we de redelijke aanpassingen tijdig kunnen voorzien.

OCMW Brugge / Mintus gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.